top of page
logo
  • Kirjoittajan kuvaNuuxdesign

WORDPRESS-TRENDIT VUONNA 2022

Päivitetty: 7. helmik. 2022

WordPress-sisällönhallintaohjelmisto viettää pian 20-vuotissyntymäpäiviään ja on tullut kauas siitä, mitä se alunperin oli. Pohja on pysynyt samana, mutta kehitys eteenpäin on ollut nopeaa ja modernia. WordPress-trendit vuonna 2022 ovatkin varsin erilaiset kuin sen lähtötilanteessa. Mutta mikä on nykyään in?


WordPress – Edelleen suosituin


Kun WordPress vuonna 2003 perustettiin, se oli kätevä ja suoraviivainen alusta bloggaamiseen ja siihen se alunperin tarkotettiinkin. Sen avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto on kuitenkin helposti muokattavissa, vaikka käyttäjällä ei olisikaan syvällistä tietoa koodaamisesta tai web-ohjelmoinnista. Juurikin edellämainitusta syystä se nousi nopeasti maailman suosituimmaksi sisällönhallintajärjestelmäksi ja pikkuhiljaa yhä useampi verkkosivusto rakennettiin WordPressin pohjalta.


Tänä päivänä, lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin, liki 40% kaikista maailman verkkosivustoista pyörii WordPressin avulla. Joskus vuosia sitten joku väitti, että “WordPress on vain pienyrityksille”, mutta vuonna 2022 se ei enää todellakaan pidä paikkaansa. Jopa 14% maailman suurimmista nettisivuista, kuten New York Times, Sony Music ja The Rolling Stones, ovat rakennettu WordPressia käyttäen. Jopa Katy Perryn, 2010-luvun pop-kuningattaren, kotisivut käyttävät WordPressiä.


Eikä ihme, sillä WordPress on täydellinen järjestelmä niin pienen leipomon, kuin miljoonia silmäpareja luokseen keräävän suuryrityksenkin kotisivujen ja niiden verkkokaupan ylläpitoon.


Mitä ovat WordPress-trendit vuonna 2022?


Nykypäivän TikTok-sukupolvi elää hektisessä ja alati muuttuvassa maailmassa, jossa ei ehditä istumaan paikallaan muutamaa minuuttia pidempään. Siksi verkkosivujen tuleekin olla nopeasti latautuvia, tiivistettyjä ja pelkistettyjä, joissa asioiden tulee löytyä helposti ja nopeasti, mielellään yhdellä vilkaisulla. Hyvä sivusto on käyttäjäystävällinen, jossa tärkein tieto on nähtävillä mielellään jo etusivulla. Sivustot rakennetaankin monesti niin, että ne päivittyvät sitä mukaa, kun käyttäjä selaa sivua alaspäin, jolloin vältytään sivulta toiselle siirtyminen.


Verkkokaupoissa (esimerkkinä Nelly) tuotekuvat eivät myöskään ole enää yhtä isossa roolissa kuin muutamia vuosia sitten, sillä nykyään luotetaan enemmän videoihin. Varsinkin vaatekaupoissa kymmenen sekuntia kestävällä videolla pystyy myytävän tuotteen esittelemään mallin päällä huomattavasti nopeammin ja selkeämmin kuin erilaisista kuvakulmista otetut valokuvat.


“Drag and drop”-sivunrakentaja


Nykyään yksi suosituimmista tavoista tehdä kotisivuja on “drag and drop” (suom. raahaa ja pudota) -tyyppinen rakennustapa, johon WordPressillä on tarjolla useampikin sopiva apuohjelma. Näistä suosituimpia ovat Elementor, Divi, sekä Visual Composer, mutta tarjolla on myös monia muitakin vaihtoehtoja, josta jokainen sivun rakentaja ja omistaja löytävät varmasti mieleisensä.


Visuaalisella "drag and drop"-sivunrakentajalla nettisivujen muokkaus jälkikäteen on nopeaa ja yksinkertaista.


Tällaisen visuaalisen apuohjelman avulla verkkosivujen teko on paitsi nopeaa, myös jälkikäteen helposti muokattavissa, sillä sen rakenne koostuu palikkamaisista elementeistä. Yksi palikoista on otsikko, toinen toimii kuvana ja kolmas toimittaa leipätekstin virkaa. Jonkinlaista HTML-kielen ymmärrystä nämä visuaaliset työkalut kuitenkin vaativat, jotta sivusto saadaan kasaan. Elementtien avulla sivustoa on jälkikäteen helppo muokata ilman, että koko sivusto täytyy rakentaa kokonaan uudelleen. Koska meillä Nuuxdesignilla tämä tietotaito ja nettikielen ymmärrys jo löytyy, ei sinun tarvitse kuin kertoa minkälaiset kotisivut haluaisit ja me rakennamme ne sinulle.


Myös verkkokaupan ulkoasun pystyy rakentamaan “drag and droppia” käyttämällä, mistä pääsemmekin seuraavaan aiheeseen; verkkokauppaan.


Sopiva verkkokauppa-alusta omille kotisivuille


Kun halutaan luoda verkkokauppa omalle yritykselle, ovat suosituimmat vaihtoehdot siihen joko Shopify tai WooCommerce. Näistä ensimmäinen on tarkoitettu enemmänkin pienyrityksille ja on huomattavasti rajatumpi WooCommerceen verrattuna. Kyseessä on eräänlainen pilvipalvelu, jonka yrittäjä voi vuokrata käyttöönsä kuukausimaksua vastaan.


WooCommerce sen sijaan on avoimeen lähdekoodiin perustuva, WordPressiin asennettava lisäosa, jonka avulla käyttäjä pystyy lisäämään myymänsä tuotteet tai palvelut kotisivuilleen. Oli käyttäjä sitten myymässä vaatteita, koruja, verkkokursseja, hierontapalveluita tai digitaalisia tuotteita, WooCommerce on erinomainen apuri tähän.


Lue myös: Verkkokauppa-alustat vertailussa - Shopify vs WooCommerce


Edellämainittujen verkkoalustojen avulla yrityksen verkkokaupan ylläpito on helppoa ja näistä löytyy kaikki tarvittavat toiminnot aina varaston saldojärjestelmästä asiakastiliin, tuotearvosteluihin ja uutiskirjeisiin. Ne tukevat myös kaikkia suosituimpia maksutapoja Klarnasta Paytrailiin.


Verkkokaupan lisääminen kotisivuille vaatii kuitenkin sekä teknistä taitoa, että englanninkielen osaamista. Meiltä löytyy nämä molemmat, kokemuksesta puhumattakaan. Miksi siis opetella itse, kun voit antaa meidän hoitaa kaiken puolestasi?

Jätä verkkokaupan rakentaminen meidän huoleksemme ja nautit itse valmiista, toimivasta kokonaisuudesta!


Chatbot – Kaksiteräinen miekka


Yksi nouseva WordPress-trendi on chatbotin käyttöönotto, varsinkin verkkokaupoissa. Oikeaan alakulmaan pomppaava “Voinko auttaa sinua?”-teksti tai siitä jonkinlainen variaatio löytyy nykyään lähes jokaisesta verkkokaupasta. Kun tätä ikonia klikkaa, aukeaa joko pudotusvalikko usein kysytyistä kysymyksistä, tai suora pääsy keskusteluun yrityksen edustajan kanssa.


Chatbot on ideana todella hyvä ja nopeuttaa yhteydenottoa, jos asiakas ei löydä haluamaansa tuotetta tai jos hänellä herää jotakin kysyttävää. Chat on nopea ja reaaliaikainen yhteydenottokanava, jossa keskustelua voi käydä rauhassa vaikkapa metromatkan aikana. Chatti on myös yrityksen edustajalle hyödyllinen kommunikointitapa, sillä hänellä voi olla useampi asiakas linjalla samaan aikaan ja näin saadaan minimoitua pitkät sähköpostijonot, sekä kaikki ylimääräinen aiheeseen liittymätön, joita varsinkin puhelimitse tulevissa yhteydenotoissa ilmenee.


Luodessa chatbottia kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että se toimii oikein ja tarpeeksi nopeasti. Sen on hyvä tarjota asiakkaalle nopea pääsy keskusteluun toisen ihmisen kanssa, mutta botin ei kuitenkaan tule korvata asiakaspalvelijaa. Pahimmassa tapauksessa yritys saattaa menettää tässä potentiaalisen asiakkaan, tekemällä yhteydenotosta liian kankeaa.


Mikrointeraktiot ja animaatiot


Nämä kaksi eivät ole mitenkään uusi juttu, mutta edelleenkin nousevassa kasvussa. Pienet animaatiot tuovat sivustolle värikkyyttä ja ohjaavat käyttäjän huomiota haluttuihin asioihin. Animaatiot näkyvät käytännössä niin, että kun käyttäjä vie hiiren kursorin esimerkiksi kuvan päälle, saattaa kyseisen kuvan väri vaihtua, koko muuttua tai se aktivoi jonkinlaisen liikkeen tai lisätoiminnon kuvassa.


Mikrointeraktiot usein antavat käyttäjälle jonkinlaisen palautteen, kun hän klikkaa esimerkiksi kuvaa. Kyseessä voi olla vaikkapa sosiaalisen median jakonapit, josta painamalla käyttäjälle avautuu Facebookin popup-ikkuna tai Whatsapp-keskustelu. Käyttäjä voi myös ilmaista tunnetilansa luettuaan uutissivuston artikkelin Facebookin tykkäys-painikkeen tavoin, jonka jälkeen hänelle ilmaistaan mitä mieltä muut uutisen lukeneet asiasta olivat.


Mikrointeraktiot ja animaatiot tuovat kotisivusi vuoteen 2022


Puheentunnistus ja ääniviestit ovat nykypäivää


Yrititkö koskaan soittaa kaverille vanhalla Nokia 3310:llä käyttäen puheentunnistusta? Eihän siitä tullut yhtään mitään. Puhelu lähti onnistuneesti matkaan suunnilleen kymmenen yrityskerran jälkeen, johtuen alkeellisesta puheentunnistusjärjestelmästä.


Teknologia on kuitenkin edistynyt vuosien varrella valtavasti ja nyt puheentunnistus onkin kasvava trendi varsinkin nuorten keskuudessa. Edistystä on vauhdittanut myös puheentunnistuksella toimivat tekoälyohjelmistot, kuten Siri ja Alexa ja tänä päivänä esimerkiksi monet asiakaspalvelulinjat saattavat alkuun kysyä tarkentavia kysymyksiä, joihin tulee vastata äänikomennoin.


Puhelimeen pystyy aktivoimaan myös ääniohjauksen ja “puheesta tekstiksi”-ominaisuuden, joiden avulla käyttäjä pystyy esimerkiksi tekemään hakuja verkkokaupoissa. Jotta ominaisuus toimii oikein, täytyy sivuston tukea kyseistä ominaisuutta ja se tulee optimoida oikein.


Äänihaut vaikuttavat myös hakukoneoptimointiin (eng. Search Engine Optimization / SEO), mutta hieman eri tavalla kuin kirjoitetussa muodossa, johtuen erilaisista murresanoista, lyhenteistä, sekä tavastamme puhua. Varsinkin Suomessa kirjoitettu kieli ja puhekieli eroavat toisistaan hyvinkin paljon, joten tämä tulee huomioida hakukoneoptimointia tehdessä.


WordPressin tulevaisuus


Tärkein asia WordPressissä ja sen avulla rakennetulla verkkosivulla on olla ajantasalla. Eilispäivän tieto, vanhentuneet ominaisuudet ja kulahtanut ulkoasu, sekä käyttäjältä liikaa klikkauksia vaativa sivulla liikkuminen eivät ole nykypäivää ja saa käyttäjän helposti karkaamaan kilpailijalle. Siksi onkin hyvä tietää mikä on tänä päivänä ja tulevaisuudessa in, ellei tarkoituksella halua tehdä valtavirrasta poikkeavaa sivustoa.


Yhteenvetona siis; yksinkertaisuus, drag & drop-mekaniikalla rakennettu, minimalistinen ja nopea ulkoasu, pienimuotoiset mikrointeraktiot, puheentunnistusominaisuudet, chatbotti ja toimiva verkkokauppa ovat WordPress-trendit vuonna 2022.


Nykyaikaiset kotisivut ovat ulkoasultaan yksinkertaiset ja tyylikkäät.


Nuuxdesign tuo yrityksesi nykyaikaisesti näkyviin


Löytyykö jo sinulta jo kaikki edellämainitut ominaisuudet oman yrityksesi kotisivuilla, vai olisiko kenties jo aika siirtyä nykypäivään? Me Nuuxdesignilla tiedämme mitä vuonna 2022 arvostetaan ja tarvitaan ja siksi haluamme tarjota sinulle ratkaisuja yrityksesi näkyvyyden ja myynnin lisäämiseksi. Laita siis rohkeasti viestiä ja varaa maksuton alkukartoitus, niin jutellaan asiasta lisää!



Lähteet:

Nuuxdesign-blogi: Verkkokauppa-alustat vertailussa Shopify vs WooCommerce

Nuuxdesign -Palvelut

477 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page