Millainen on hyvä verkkokauppa?
Päivitetty: 2. toukok. 2022
Useat kaupat ovat vuosien mittaan siirtyneet pikkuhiljaa yhä enemmän verkon puolelle, perinteisten kivijalkamyymälöiden siirtyessä sivuun. Koronapandemia vauhditti siirtymää entisestään, sillä ihmiset eivät halunneet (tai voineet) lähteä kiertelemään kauppoja ja kauppakeskuksia, vaan tekivät ostoksiaan kotisohvalta käsin. Monet kivijalkamyymälät ovat sulkeneet ovensa jopa pysyvästi, asiakaskadon ja myymälän ylläpitokustannusten takia. Koska verkkokaupat ovat nyt entistäkin suositumpia, on ehdottoman tärkeää, että verkkokauppa toimii kunnolla. Mutta millainen on hyvä verkkokauppa? Listaamme tässä postauksessa viisi tärkeintä asiaa, jotka verkkokaupassa tulee huomioida ja lisäksi vertailemme hieman kahta suosituinta verkkokauppa-alustaa; WooCommercea sekä Shopifyta.
1. Löydettävyys
Ilman asiakkaita ei ole myyntiä, joten asiakkaiden täytyy löytää kyseinen kauppa. Siinä missä kivijalkamyymälänkin, myös verkkokaupan täytyy löytyä osoitteen, sekä kartan avulla. Kartalla tarkoitetaan tässä tapauksessa netin hakukoneita, eli Googlea, Bingiä ja Yahoota, joten tässäkin tilanteessa hakukoneoptimointi on äärimmäisen tärkeää. Nettikauppaa voi toki mainostaa monessa paikassa, kuten sosiaalisen median kanavissa tai esimerkiksi Google-mainonnalla, mutta pääpointti kuitenkin on, että nettikaupan löydettävyyden on oltava kunnossa.
Lue myös: Kuinka parantaa kotisivun hakukoneoptimointia?

2. Ulkonäkö ja käytettävyys
Verkkokaupan on oltava selkeännäköinen ja tuotteiden/palveluiden on löydyttävä helposti, sekä vaivattomasti. Asiakkaan näkökulmasta ensimmäiset kolme sekuntia sivustolla ovat tärkeimpiä, sillä huonosti toteutettu ja epäselkeä sivusto karkottaa asiakkaan kilpailijalle. Jos verkkokaupassa ei ole selkeää tuotekategorisointia, haku toimii huonosti tai sivusto on hidas, asiakkaan mielenkiinto loppuu hyvinkin nopeasti.
On myös äärimmäisen tärkeää panostaa tuotekuviin ja -teksteihin, sillä näin asiakas tietää mitä on ostamassa, eikä hänen tarvitse odotella vastausta verkkokaupan asiakaspalvelusta. Mitä tarkemmat tiedot ja laadukkaammat kuvat, sitä parempi. Laadukkaat tuotetiedot tuovat lisää luottoa yritykseen ja sen tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin, mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan.

3. Turvallisuus ja luotettavuus
Siinä missä koronapandemia vauhditti verkkokauppojen syntyä ja kasvua, vaikutti se myös erilaisten huijausten lisääntymiseen. Hyvin toteutettuja huijaussivustoja löytyy pilvin pimein ja vieläpä helposti, koska huijarit tietävät miten toteuttaa hyvää hakukoneoptimointia. Siksi verkkokaupan tuleekin panostaa turvallisuuteen ja luotettavuuteen, sekä tietoturvaan.
Luotettavuutta lisää helposti löydettävät asiakaspalvelun yhteystiedot, sekä yrityksen osoitetiedot. Yrityksen “Meistä”-osio on myös hyvä keino lisätä luotettavuutta ja sen avulla asiakas tietää millaisen yrityksen kanssa hän on tekemisissä ja mitkä ovat yrityksen arvot ja historia.
Turvallisuudesta kertoo paljon se, että verkkokaupan urlista löytyy HTTPS-protokollan mukainen salaus, eli se sisältää SSL-sertifikaatin. Sertifikaatista kertoo urlin alusta löytyvä S-pääte, jota ilman sivusto ei ole tietoturvaltaan kovinkaan luotettava. Jos sivusto ei ole turvallinen, verkkoselaimet ja virustorjuntaohjelmat kyllä huomauttavat asiasta ja viimeistään tässä vaiheessa asiakkaan hälytyskellot alkavat soimaan.
Myös EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen tietosuojaseloste on nykyään pakollinen kaikilla sivustoilla, jotka keräävät jonkinlaista evästedataa sivulla vierailevista henkilöistä. Selosteessa pitää kertoa mitä tietoja kerätään, mihin niitä käytetään ja kauanko niitä säilytetään.

4. Hyvät maksu- sekä toimitustavat
Yhdenkään ostotapahtuman ei pitäisi ikinä kaatua siihen, että verkkokaupan maksutavat olisivat vajavaiset. Mitä enemmän maksutapoja, sitä parempi. CheckOut Finland ja Paytrail ovat aivan pakolliset, sillä ne ovat Suomen suurimpia verkkomaksupalvelun tarjoajia ja näiden alta löytyykin kaikki yleisimmät maksutavat aina pankkisiirrosta luottokorttimaksuihin, sekä Mobilepaysta Klarnaan.
Asiakkaille tulee myös tarjota mahdollisimman helpot ja monipuoliset toimitustavat. Pelkästään Postin tarjoamat palvelut eivät välttämättä ole riittävät, sillä jotkut ihmiset eivät esimerkiksi halua tukea Postia tai lähellä ei ole sopivaa Postin toimipistettä. Postille on muitakin vaihtoehtoja, kuten Matkahuolto tai Budbee, joista jälkimmäinen toimii toistaiseksi vain isoimmilla paikkakunnilla.

5. Hyvä ja helposti tavoitettavissa oleva asiakaspalvelu
Hyvää asiakaspalvelua tarvitaan varsinkin verkkokaupassa. Toisin kuin verkkokaupassa, kivijalkamyymälässä asiakas voi itse etsiä haluamansa tuotteen, hypistellä sen pakettia ja kenties jopa tutustua demotuotteeseen. Ongelmatilanteessa hän voi etsiä myyjän tai asiakaspalvelijan ja kysyä tältä lisätietoa tai opastusta tuotteen käyttöön.
Verkkokaupoissa laadukkaat tuotekuvat ja selkeyttävä esittelyvideo auttaa paljon tuotteeseen tutustumisessa, mutta lisäkysymysten herätessä asiakaspalvelun tulee olla helposti tavoitettavissa ja vastausajan tulee olla kohtuullinen. Tämän takia chat-palvelu on äärimmäisen tärkeä ominaisuus verkkokaupassa, jolloin asiakas saa yrityksen edustajaan yhteyden mahdollisimman nopeasti. Chateissa yleisimpiä aiheita ovatkin tuotekyselyt, reklamaatiotapausten keskittyessä sähköpostitse tuleviin yhteydenottoihin. Monet yritykset eivät nykyään edes tarjoa puhelinasiakaspalvelua, koska se sitoo asiakaspalveluresursseja huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi chat tai sähköpostipalvelut.
Muotoillaan asia hyvään tavoitettavuuteen näin; olet ostamassa jotakin tuotetta ja sinulle herää tuotteesta jokin kysymys. Tuotetta myyvän yrityksen ainoa yhteydenottokanava on sähköpostiosoite, johon laitat viestiä, mutta vastauksen saat vasta useamman päivän kuluttua, jaksatko odottaa vai lähdetkö muualle? Jos vastauksen saamiseen menee monta päivää, on mielenkiintosi todennäköisesti tuotteeseen jo lopahtanut, tai olet ostanut sen jo muualta.
Shopify ja Woocommerce - Suosituimmat verkkokauppa-alustat
Erilaisia verkkokauppa-alustoja on tarjolla lukemattomia määriä, mutta näistä ehdottomasti suosituimpien kärjessä ovat Wordpressin WooCommerce, sekä kanadalainen Shopify. Näistä kahdesta Shopify on huomattavasti aloittelijaystävällisempi, sillä sen käynnistäminen ja ylläpito ei vaadi juurikaan koodaustaitoja tai laajaa ymmärrystä verkkokaupan teknisestä puolesta. Shopify-tilin käyttäjän ei tarvitse huolehtia esimerkiksi ollenkaan hostingista, SSL-varmenteesta tai sivuston turvallisuudesta, vaan kaikki sisältyy Shopify-tilin palvelumaksuun.
Hinnoittelunsa puolesta Shopify ja WooCommerce eroavat toisistaan valtavasti. Siinä missä WooCommerce on ilmainen asentaa, tulee käyttäjän maksaa jokaisesta palvelusta ja ominaisuudesta erikseen. Shopify sen sijaan tarjoaa kolme erilaista kuukausimaksullista pakettia, joista käyttäjä voi valita itselleen sopivan. Mitä kalliimpi paketti, sitä enemmän ominaisuuksia.
Vuositasolla WooCommerce on varmastikin halvempi, mutta ylläpito vaatii enemmän työtä ja panostusta asiaan.
Lue myös: Verkkokauppa-alustat vertailussa; Shopify vs WooCommerce
Molemmilla verkkokauppa-alustoilla saa kuitenkin rakennettua todella hyvän verkkokaupan lähes kaikkine ominaisuuksineen ja haluamallaan ulkonäöllä. Kysymys onkin oikeastaan siitä, haluaako verkkokaupan rakentaja tehdä itse kaiken alusta lähtien ja säästää, vai ostaa kaiken valmiina ja maksaa siitä hieman enemmän?
Millainen on hyvä verkkokauppa? Me autamme!
Heräsikö asiasta kysymyksiä vai tarvitsetko kenties apua verkkokaupan aloittamisessa? Ota siis yhteyttä meihin, sillä me Nuuxdesignilla autamme mielellämme ja suunnittelemme sinulle vaikka koko verkkokaupan puolestasi! Autamme myös verkkokauppasi ylläpidossa ja päivittämisessä. Tilaa maksuton kartoitus niin jutellaan asiasta lisää!