Kuinka parantaa kotisivun hakukoneoptimointia?
Päivitetty: 28. maalisk. 2022
Pelkästään suuri määrä tekstiä ja hienot kuvat eivät riitä edistämään myyntiä tai yrityksesi kasvua, jos kukaan ei löydä nettisivujasi. Siksi kotisivuja luodessa on todella tärkeää huomioida myös niiden hakukoneoptimointi. Mutta mitä hakukoneoptimointi tarkoittaa ja kuinka sitä voidaan parantaa? Annammekin nyt vinkkejä, kuinka parantaa kotisivun hakukoneoptimointia!
Mitä hakukoneoptimointi, eli SEO, tarkoittaa?
Hakukoneoptimointi tulee englanninkielisistä sanoista “search engine optimization”, josta käytetään lyhennystä SEO. Tällä tarkoitetaan kotisivujen sisällön muokkaamista niin, että sivustolla on jotakin, mihin internetin hakukoneiden tekoälybotit (Google, Bing ja Yahoo) voivat tarttua. Botit tarttuvat kiinni pääasiassa avainsanoihin, joita toistetaan erilaisin tavoin erillisellä sivulla tai koko sivustolla. Simppelisti selitettynä tätä voisi verrata kalastukseen; avainsana on syötti ja hakukonebotti on kala. Kun kala nappaa kiinni syöttiin, kalastaja vetää sen pinnalle. Hakukoneoptimoinnissa “pinta” on hakukoneiden etusivu ja sen ensimmäiset hakutulokset.
Kuinka parantaa hakukoneoptimointia?
Kotisivun hakukoneoptimoinnin ja koko sivuston löydettävyyden parantamiseen on useita keinoja, mutta siihen ei ole olemassa minkäänlaista taikasauvaa tai nappia, jota painamalla sivusto pomppaisi esiin Googlen Top 3:een. Jos sellainen olisi, kaikkihan sitä käyttäisivät. Siksi tuleekin ymmärtää mitkä asiat parantavat näkyvyyttä ja mitkä huonontavat sitä. Alle onkin listattuna viisi tapaa parantaa näkyvyyttä, mutta myös viisi tapaa huonontaa sitä.

5 vinkkiä löydettävyyden parantamiseksi
1. Optimoi sivustosi toimimaan ja latautumaan nopeasti niin tietokoneella, kuin mobiililaitteillakin. Nykypäivänä ihmiset ovat hyvin kiireisiä, eikä kenelläkään ole aikaa odotella paria sekuntia pidempään nettisivujen latautumista. On myös huomioitava, että nykypäivänä yli 60% Google-hauista tehdään mobiililaitteita, eli tabletteja ja puhelimia, käyttämällä. Siksi nettisivujen tulee olla responsiivisia ja latautua nopeasti, mutta myös näyttää miellyttäviltä ja selkeiltä niin tietokoneella, kuin mobiililaitteillakin.
Myös hakukoneet huomioivat tämän, sillä jos sivusto ei lataudu tarpeeksi nopeasti, ne “rankaisevat” tästä, jättämällä sen huomiotta. Varsinkin Google on erittäin ankara tämän suhteen. Kotisivut kannattaa siis toteuttaa kunnolla ja modernein keinoin, esimerkiksi Wordpress-pohjaisesti, huomioimalla myös nykypäivän Wordpress-trendit.
Sivuston nopeutta voi seurata esimerkiksi PageSpeed-sivuston avulla. Kun syötät kotisivusi URL:n PageSpeediin, kertoo se varsin selkeästi kokonaiskuvan sivustosi nopeudesta ja sen toimivuudesta. Se ei kuitenkaan muuta sivullasi mitään, joten jos tarvitset apua sen tulkitsemiseen tai vaadittaviin korjausliikkeisiin, me Nuuxdesignilla kerromme kyllä mielellämme mitä tehdä.
2. Keskity luomaan laadukasta sisältöä sivustollesi. Tällä tarkoitetaan kaikkea kieliopista luettavuuteen ja muotoiluun. Varsinkin Google on todella hyvä äidinkielessä, todennäköisesti parempi kuin sinä itse, joten se ymmärtää sijamuodot, välimerkit, sanojen taivutukset ja jopa synonyymit. Tekstin pitää olla myös koukuttavaa ja monipuolista, mutta kuitenkin selkeää. Ei siis ole ajateltu pelkästään ihmislukijaa, kun iltapäivälehtien otsikossa lukee “5 syytä miksi suomalaiset tekevät kaiken väärin – Älä sorru näihin virheisiin!”. Otsikolla on pyritty herättämään lukijan kiinnostus, mutta tämä pätee myös hakukoneisiin. Tässä esimerkissä on nimenomaan huomioitu se, että lauseessa on niin kirjaimia, numeroita, kuin välimerkkejäkin.
Keskity sivua luodessa myös siihen, että tekstiä on sopiva määrä ja sitä tulee tasaisesti lisää. Esimerkiksi blogitekstien tulisi olla vähintään 600 sanaa pitkiä, mieluiten enemmän ja niitä tulisi julkaista lisää vähintään kerran kuukaudessa.

3. Avainsanojen huomioinen on yksi tärkeimmistä asioista, kun halutaan nostaa vaikkapa tiettyjen blogipostausten näkyvyyttä hakukoneissa. Yritysblogit ovat muutenkin hyvä keino “päivittää” sivua, tuomalla sinne jatkuvasti uutta ja päivittyvää sisältöä, joten avainsanat ovat tärkeä osa tätä. Kun blogipostausta kirjoitetaan, valitaan postaukselle aihe, joka sisältää myös avainsanan. Avainsanoja tulee viljellä sopivasti eri paikoissa aina leipätekstistä otsikoihin ja kuvateksteihin, mutta myös kuvien nimissä, sekä artikkelin otteissa tai metatekstissä, eli esittelytekstissä. Ne kannattaa huomioida myös verkkokaupassa ja tuotteiden tuoteteksteissä, itseasiassa ihan kaikkialla. Oli kyse sitten tuotteiden tai palveluiden myyntiesittelystä, yrityksen esittelysivusta tai vaikkapa yhteystiedoista, avainsanojen käyttöä tulee miettiä tarkkaan.
4. Huomioi linkitykset sekä sisään, että ulos. Hakukoneet tykkäävät vuorovaikutuksesta. Voit luoda linkin esimerkiksi tuotesivulta suoraan valmistajan sivulle tai blogipostauksessa mainita muiden blogien, yritysten tai lähteiden viitteet suoralla linkityksellä. Esimerkiksi tämän postauksen toisessa kappaleessa on linkitetty eri hakukoneiden maininnat suoraan heidän sivuilleen. Linkitykset tulee kuitenkin ohjata luotettaviin kohteisiin, eikä niin, että linkitetään mitä tahansa ja mihin sattuu. Kun linkität sivustoasi oikein ulospäin, hakukoneet luokittelevat myös sinun sivustosi luotettavaksi ja merkittäväksi ja näinollen näkyvyytesi paranee.
Huomioi myös sisäiset linkit. Voit siis ohjata lukijaa esimerkiksi omasta blogipostauksestasi johonkin aiemmin kirjoittamaasi postaukseen, joka jollakin tavalla liittyy aiheeseen.
5. Jaa sivustoasi muille erilaisin tavoin, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media on yksi parhaista tavoista promota sivustoa ja saada sinne vierailijoita. Google ei suoraan huomioi sosiaalisen median jakoja omissa algoritmeissään, mutta se huomaa sivustolla käyvän liikenteen, varsinkin jos vierailijat avaavat useamman kuin yhden sivun. Ja juuri tästä syystä sisäiset linkit ovat tärkeitä, kuten myös sivuston ulkoasu, selkeys ja kiinnostavuus. Mitä pidempään yksittäinen vierailija sivustolla pysyy ja liikkuu, sitä paremmin sivusto näkyy myös jatkossa ja nousee hakutuloksissakin korkeammalle.

5 yleisintä virhettä hakukoneoptimoinnissa
1. Älä yritä huijata hakukoneita. Hakukoneiden tekoäly on äärimmäisen kehittynyttä ja ne skannaavat sivustoja läpi jatkuvasti, joten avainsanojen viljely sivuston alareunaan valkoisella pohjalla, pienikokoisella valkoisella fontilla kyllä huomataan ja vieläpä negatiivisessa merkityksessä. Kuten aiemmin mainittua, Google on todella ankara huijaamisen suhteen ja pahimmassa tapauksessa tuhoat koko sivuston näkyvyyden, jolloin kukaan ei löydä sitä enää muuten kuin suoralla linkillä.
2. Käyt sivut kerran läpi hakukoneoptimointimielessä ja sen jälkeen unohdat ne, koska onnistuit. Jos olet saanut sivustosi tai yksittäisen sivun sen sisällä näkymään Googlen ensimmäisellä hakusivulla, onneksi olkoon! Se ei kuitenkaan tarkoita, että se pysyy siellä ikuisesti, vaan “kilpailijasi” voivat pudottaa sen näkyvyyttä olemalla aktiivisempia. Siksi sinun tuleekin käydä välillä sivustoasi läpi, muokaten siellä pieniä asioita tai lisäämällä sinne sisältöä, jotta sivu pysyy Googlen mielestä relevanttina ja aktiivisena. Jos sivustolle ei tule sisältöä moneen kuukauteen tai pahimmillaan jopa vuoteen, voi siellä oleva tieto olla jo vanhentunutta. Yritysblogi on äärimmäisen hyvä keino päivittää sivustoa jatkuvasti, sillä sen avulla on helppo pitää sivusto aktiivisena.
3. Sivuston rakenne URL-linkkeineen on sekava. URL-linkki on sivustolle johtava polku, johon voidaan syöttää tiettyjä hakusanoja tai aiheeseen liittyviä tietoja. URLin pitää olla kuitenkin selkeä ja ytimekäs, eikä siinä tule olla mitään ylimääräistä. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa https://www.nuuxdesign.com/post/wordpress-trendit-vuonna-2022 kun taas huonona esimerkkinä on www.esimerkkiurli.fi/AH3478934%3n4_pf/%3km=ref_huonosivu.
Linkkien tulee myös johtaa jonnekin, sillä rikkinäiset linkit pudottavat sivustosi luotettavuutta, joka taas johtaa hakukonenäkyvyyden putoamiseen. Keskity myös tekstien muotoiluun, sillä kuten aiemmin mainittua, avainsanoja tulee olla leipätekstin ja otsikon lisäksi muuallakin. Avainsanoissa liika on liikaa, joten älä yritä sulloa niitä väkisin joka ikiseen lauseeseen. Hakukonebotit kyllä huomaavat mitä yrität. Avainsanaa tulee käyttää maksimissaan kymmenen kertaa yhdellä sivulla ja todennäköisesti sekin on jo liikaa. Tämä riippuu tietysti ihan siitä, kuinka paljon tekstiä sivulla on.
4. Jätät kuvat ja niiden nimet, sekä kuvatekstit kokonaan huomiotta. Google, kuten muutkin hakukoneet, osaavat lukea myös kuvia. Siksi kuvien tulee liittyä jollakin tavalla itse aiheeseen, mutta kuvissa oleviin teksteihin tulee myös kiinnittää huomiota niin kuvan nimessä, kuin kuvatekstissäkin. Älä siis nimeä kuvaasi mdkgup53.jpg vaan kuten tässä tapauksessa, hakukoneoptimointi.jpg. Kuvien tulee olla myös laadukkaita ja tarpeeksi isoja.
5. Sivustosi ei ole mielenkiintoinen tai miellyttävä lukea. Lukijan tulee pysyä sivustollasi, mahdollisesti jopa liikkua sen sisällä sivulta toiselle, ahmien sen sisältöä itselleen. Jokainen sekunti jonka lukija viettää sivustollasi, on sinulle kallisarvoista. Jos joku tulee Facebook-linkkisi kautta katsomaan sivujasi ja ne ovat rumat, epäselvät ja täynnä kirjoitusvirheitä, lähtee hän pois ennen kuin ne ehtivät edes latautua loppuun. Hakukoneet huomioivat vierailijan käyttämän ajan ja vaikuttavat sen näkyvyyteen.

Älä tuhlaa aikaasi - Nuuxdesign hoitaa kaiken puolestasi!
Yritysten kotisivujen näkyvyyden parantaminen vaatii tietotaitoa, sillä kilpailu näkyvyydestä ja kärkipaikoista on todella kovaa. Se ei myöskään onnistu sormia napsauttamalla tai edes yhden illan aikana, vaan vaatii huomattavasti enemmän panostusta ja ehkäpä koko sivuston läpikäyntiä alusta alkaen.
Älä siis turhaan käytä kallista työaikaasi selvittämällä koko hakukoneoptimoinnin perusteita, vaan anna meidän Nuuxdesignilla tehdä työ puolestasi. Tarjoamme kustannustehokkaita ratkaisuja nettinäkyvyyden ja myynnin edistämiseksi, joten ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää!