MILTÄ YRITYKSEN KOTISIVUJEN TULISI NÄYTTÄÄ VUONNA 2021?
Päivitetty: 7. helmik. 2022
Elämme täysillä muutoksen aikakautta. Viime vuosi potkaisi yritykset toden teolla käyttämään digitaalisia palveluita jokapäiväisessä työnteossa. Kaikille tutuksi tulleet Zoom ja Teams ovat kovassa käytössä, mutta entäs kotisivut? Toimivatko verkkosivut edelleen yrityksen digitaalisena käyntikorttina? Saako yrityksesi asiakkaita pelkästään mukaansatempaavalla tarinan kerronnalla?
Tässä blogikirjoituksessa paneudutaan niihin asioihin, jotka erottavat yrityksesi kotisivut muista kilpailijoista niin designin kuin myynnin kannalta.
Asiakaskokemus
Mitä tulee verkkovierailijan asiakaskokemukseen kotisivujen käyttäjäystävällisyys pelaa suurta roolia yrityksen digitaalisen vaikutelman luomisessa. Hyvin toimivat nettisivut ovat responsiiviset kaikilla alustoilla ja latautuvat nopeasti. Asiakas löytää etsimänsä tiedon helposti ja hän voi vaivatta ottaa yhteyttä, mikäli kysymyksiä herää esim. tuotteiden ominaisuuksiin liittyen.

Astu asiakkaan saappaisiin
Uusia verkkosivuja suunniteltaessa tai nykyisiä päivitettäessä, tulee keskittyä asiakkaan käyttäjäkokemukseen. Kotisivuston ulkonäkö on priimaa, mutta asiakas ei löydä sitä, mitä varten hän klikkasi sivustolle tai nettisivuilla ei ole tarpeeksi haluttuun toimintaan liittyviä kehotteita, ei kotisivujen näyttävä design yksinään riitä kompensoimaan haluttua asiakaskokemusta.
Niinpä tutustu yrityksesi kotisivujen asiakaskäyttäytymiseen ja selvitä, mitkä asiat ovat hyviä ja missä olisi syytä parantaa. Tärkeää on tiedostaa kohderyhmäsi tarpeet ja rakentaa sivusto niin, että se palvelee yrityksesi asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkki: Vantaalainen perhe etsii kotiinsa sisustussuunnittelupalvelua, klikkaa Google-mainoksesta firman nettisivuille, mutta ei löydä palvelusta merkittäviä lisätietoja sen ostamiseksi. Tämä voi olla kriittinen tekijä perheen suuressa hankinnassa ja asiakas päätyy tilaamaan palvelun toiselta tarjoajalta.
Trendit
Yritykset kilpailevat keskenään, kenellä on hienompi sekä toimivampi verkkosivusto. Tämä ei ole mikään yllätys, koska asiakkaat odottavat yritysten nettisivujen olevan nopeasti latautuvat sekä helppokäyttöiset. Kotisivuston responsiivisuuden lisäksi on hyvä pysyä kärryillä trendeistä sekä erilaisista muutoksista, sillä pienetkin seikat saattavat vaikuttaa verkkovierailun kokemukseen.
Sivuston ilmeestä ei tule tinkiä - Ota nämä trendit haltuun vuonna 2021!
Kotisivujen ulkonäkö merkitsee paljon digitaalisen presenssin menestymisen kannalta. Verkkosivustojen design kehittyy vuosi vuodelta, kun erilaiset elementit sekä ominaisuudet tuovat sivustoihin visuaalisia ja teknisiä parannuksia. Tärkeää on pysyä ajantasalla trendeistä! Tässä muutama meidän poimima varteenotettava vinkki nettisivujen suunnitteluun.
3D-elementit
Verkkosivuston käyttökokemusta lisää mukavasti erilaiset visuaaliset 3D-elementit. Korkeamman resoluution näytöt ovat kehittäneet 3D-elementtien ja animaatioiden matkaa entistä elävämmäksi. Pienetkin tehosteet voivat lisätä sivuston positiivista vaikutelmaa.
Kolmiulotteiset muodot, varjot, kaltevuudet sekä kerrostetut elementit korostavat 3D-visuaalisuuden parhaimpia puolia. Ne tuovat esille verkkosivuston ainutlaatuisuuden ja ulottuvuuden tunteen. Lisäksi edellä mainituilla elementeillä kerrot asiakkaillesi yrityksen kotisivujen nykyaikaisuudesta.

Tumma tausta
Lyhyesti mutta ytimekkäästi - tumma tausta on muodissa 2020-luvun verkkosivujen designissa. Tummempi tausta edustaa esteettisyyttä, ja se erottaa muotoilu elementit näyttävästi näytöllä. Saat esim. valkoiset tekstit ja painikkeet näppärästi erottumaan taustasta.

Mock-ups & kuvitukset
Siitä ei ole kauaakaan aikaa, kun kotisivut koostuivat pelkästään tekstistä ja muutamasta kuvasta. Verkkosivujen suunnittelu on kehittynyt kovaa vauhtia ja nykyään erilaiset mock-upit sekä kuvitukset ovat hyvinkin yleisiä, tarkoituksena saada henkilökohtaisempaa yhteyttä verkkovierailijaan.
Kuvituksilla korostat nettisivujen luovaa ja modernia puolta. Kuvitukset ja mock-upit kertovat myös brändistä ja luovat sille ilmettä sekä tarinaa.

Erilaiset kuvitukset ovat nostaneet suosiotaan kotisivujen suunnittelussa.

Kuvitus animaatiot nettisivuilla saavat käyttäjän huomion.

Vaakasuora skrollaus
Yhä useampi nettisivu käyttää vaakasuoraa skrollausta hyödykseen. Se on käytännöllinen tapa tuoda esille toissijaista tietoa asteittain, kuten kuvagalleria.
Mikäli verkkosivujasi skrollataan horisontaalisesti, pidä mielessä nämä kehitysseikat.
- Anna käyttäjien itse valita tapa selata sivustoa haluamallaan tavalla, äläkä pakota heitä selaamaan sisältöä vaakasuorasti: mahdollista vaihtoehtoiset navigointimenetelmät, kuten nuolipainikkeet selkeillä kehotuksilla.
- Käytä visuaalisia vihjeitä osoittamaan, missä sisällössä käytetään vaakasuuntaista skrollausta. Tärkeää on, että vihjeet eivät ole piilossa esim. efektien takana.
- Mieti huolellisesti, minkälainen sisältö soveltuu käyttäjän näkökulmasta vaakasuoraan skrollaukseen - kuvagalleriat ovat hyvä esimerkki, koska sivua vieritettäessä vaakasuoraan, verkkovierailija näkee pienen esikatselun, jolloin hän voi tutustua kohteeseen tarkemmin tai jatkaa sivun selailua alaspäin.
Parallaksiset skrollaus animaatiot
Kotisivujen suunnittelun trendi listaan on kuulunut jo monta vuotta parallaksiset skrollaus animaatiot. Trendi pysyy kasvavana ja näemme entistä enemmän verkkosivuja, jotka hyödyntävät näitä efektejä tukemaan sivuston designia.
Animaatioiden ollessa makeita ominaisuuksia nettisivun ilmeen korostamiseksi, on hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat parallaksisia skrollaus animaatioita käytettäessä.
- Käytä efektejä niin, että ne eivät häiritse tärkeiden tietojen saatavuutta.
- Liialliset animaatiot saattavat vaikeuttaa käyttäjän toimintaa sivustolla. Mieti miten hyödynnät niitä.
- Vaikka parallaksi animaatiot ovat näyttäviä, muista kohtuu kaikessa.
- Rajoita parallaksi efektit pienelle alueelle ruutua.
Navigointi
Yksi tärkeimmistä asioista nettisivuja rakennettaessa tai kehitettäessä on sivuston järkevä navigointi. Mitä tämä tarkoittaa? Kuvitellaan tilanne, jossa asiakas menee rautakauppaan ja etsii nauloja uuden hirsimökin rakentamiseen. Asiantuntevassa rautakaupassa on selkeästi esillä osastot eri tuoteryhmille, joista asiakas osaa hakea tarvitsemansa tuotteet. Asiakkaan löytäessä haluamansa vaivattomasti, on ostokokemus miellyttävä. Sama juttu toimii kotisivuilla. Jos käyttäjä ei löydä helposti etsimäänsä tuotetta, päätyy hän todennäköisesti kilpailijalle.
Verkkosivujen mukava selattavuus mobiilissa ja muissa älylaitteissa on ehdoton to-do. Panosta minimalistiseen navigaatioon eli karsi turhat otsikot ja keskity käyttäjän ohjaamiseen sivustolla. Myös nettisivun visuaalinen puoli tulee paremmin esille, kun tekstejä on vähemmän. Tärkeää on tiedostaa käyttäjäkunta ja rakentaa sivusto käyttäjäystävälliseksi palvelemaan potentiaalisten asiakkaiden tarpeita.

Hyvä sisältö
Ihmiset etsivät tuttuun tapaan tuotteita ja palveluita ensisijaisesti hakukoneista. Jotta yrityksesi nettisivut löytyisivät hakutulosten kärjestä, on hyvän sekä laadukkaan sisällön merkitys avainasemassa käyttäjien konvertoimisen kannalta. Tätä asiaa ei aina täysin ymmärretä, joka johtaa sivuston heikkoon orgaaniseen näkyvyyteen.
Google on hakukoneiden kuningas, joka ymmärtää hyvän sisällön merkityksen ja palkitsee nettisivuja, joilla sana sekä sisältö ovat kunnossa. Käyttäjien hakusanoihin liittyvä sisältö ruokkii sivuston sijoitusta ja antaa Googlelle positiivisen vaikutelman. Niinpä kotisivujen sisällöntuotantoa tehdessä on tärkeää pitää mielessä, kenelle kirjoitat? Tutki, millä hakusanoilla asiakkaat etsivät tuotteitasi ja laadi hakusana-analyysi tukemaan osana sisällöntuotannon suunnitelmaa. Oikeilla hakutermeillä tuotettu arvoa luova sisältö palvelee koko kokonaisuutta; asiakkaita, kotisivuja ja liiketoimintaa.
Nettisivun sisältöä laatiessa mieti, kenelle kirjoitat?

Selvitä, millä hakusanoilla yrityksesi asiakaskunta etsii tuotteita.

Lopuksi
Väännetään vielä rautalangasta oleellisimmat seikat hyvien kotisivujen toteutukseen.
- Asiakaskokemus. Rakenna sivustosi asiakaskuntaa mielessä pitäen. Varmista, että sivut latautuvat nopeasti, ovat responsiiviset ja niitä on helppo käyttää.
- Trendit. Nettisivujen kehittyessä kovaa vauhtia eteenpäin, on tärkeää pysyä kärryillä, missä mennään. Design, 3D-elementit, animaatiot, you named it! Muista kuitenkin kohtuu kaikessa, sillä liialliset efektit saattavat aiheuttaa käyttäjälle hämmennystä.
- Navigointi. Hyvän verkkosivun yksi oleellisimmista elementeistä on navigointi. Asiakkaan tulee löytää etsimänsä helposti, selailematta tuntikausia mistä löytyy mitäkin. Muista älylaitteet, minimalistisuus ja käyttäjän ohjaaminen sivustolla.
- Hyvä sisältö. Yksi kotisivujen menestykseen vaikuttavista tekijöistä on sisältö. Hakukoneet ovat fiksuja ja odottavat asiakkaita puhuttelevaa sisältöä. Pidä huolta, että kohderyhmäsi löytää yrityksesi oikeilla hakusanoilla.
Kotisivut eivät ole enää pelkkä digitaalinen käyntikortti 2020-luvulla. Niiden tehtävänä on tuoda yritykselle liidejä ja myyntiä.
Autamme yrityksiä digimarkkinoinnissa ja myyvien kotisivujen toteuttamisessa avaimet käteen -periaatteella. Mikäli koet, että nykyinen nettisivusi tarvitsee kehitystä, ota rohkeasti yhteyttä matalalla kynnyksellä. Tavoitat minut parhaiten Whatsappissa puh. 0406679251.
Voit myös jättää yhteystietosi tämän linkin kautta, niin olemme pikimmiten yhteydessä. Tarjoamme maksuttoman alkukartoituksen.
-Ilari