top of page
logo

MILLOIN ON HYVÄ PÄIVITTÄÄ KOTISIVUT?

Päivitetty: 22. kesäk. 2022

Milloin viimeksi päivitit kotisivujasi? Ihmiset jakautuvat tässä aikalailla kahteen kastiin; toiset kertovat, että sivuston uudistus tulisi tehdä säännöllisin ajoin, suunnilleen parin vuoden välein. Toiset taas väittävät, että kun kotisivut tehdään kerralla kuntoon, ei niitä tarvitse enää myöhemmin päivitellä. Kumpaan on uskominen?


Yrityksen kotisivut ovat monesti asiakkaan ensikosketus kyseiseen yritykseen. Näin ollen on tärkeää, että sivusto on responsiivinen, helposti navigoitava ja selkeä, sekä myyntiä tukeva. Kotisivut ovat vahvasti osa yrityksen brändiä ja luovat mielikuvaa potentiaaliselle asiakkaalle. Asiakaskokemus on yksi tärkeimmistä elementeistä brändin ja uskottavuuden rakentamisessa.


Pienellä sivuston pintaremontilla saa jo ihmeitä aikaan esim. konversioiden kehittämiseksi ja palveluiden tai tuotteiden löytämiseksi. Kotisivujen koko ilmettä ei välttämättä aina kannata lähteä muuttamaan, sillä sivuston pienimuotoinen hiominen voi hyvinkin ajaa asiansa.



Miksi kotisivujen päivittäminen on tärkeää?


Kotisivujen päivitystä ei voi kuitenkaan ihan kokonaan jättää unholaan, sillä asiakkaita tulee tiedottaa esimerkiksi muuttuneista aukioloajoista, uudesta ruokalistasta tai konsulttiyrityksen palvelumuutoksista. Uuden tiedon pitää kulkea aktiivisesti ja ajankohtaisista asioista tulee tiedottaa pikimmiten. Älä ikinä anna asiakkaalle kuvaa, etteikö yritys olisi enää toiminnassa tai aktiivinen. Mikäli sivustolla on esimerkiksi vuosia vanhoja blogipostauksia, joista on edelleen hyötyä, tekstin päivitys voisi olla kohdillaan. Tämä vaikuttaa myös positiivisesti hakukoneisiin.


Mitä tulee sivuston päivittämiseen, on sisällön muokkaaminen kaikista helpoin ja nopein tapa pitää kotisivut ajan tasalla.


Lue myös: Kuinka parantaa kotisivun hakukoneoptimointia?


Älä korjaa sellaista, joka ei ole rikki


Koska teknologia kehittyy kovaa vauhtia eteenpäin ja joka vuosi tulee jotain uutta ja trendikästä, saattaa tuntua siltä, että hiljattain uusittu sivusto näyttää taas vanhanaikaiselta. Varsinkin trendeistä perillä oleva katsoja näkee nopeasti onko sivusto nykyaikainen vai ei.


Sen sijaan että koko sivuston visuaalisen ilmeen muokkaisi uudenlaiseksi ja nykyaikaiseksi, kannattaa sen sijaan miettiä voisiko yrityksen nykyistä brändiä hioa ja kehittää modernimmaksi. Koska monet asiakkaat ovat jo mukautuneet ja tottuneet löytämään haluamansa sivustolta, ei koko sivua kannata alkaa muokkaamaan liikaa. Monesti tässä tehdään kriittinen virhe, kun sivustolla navigointi tehdään monimutkaisemmaksi kuin sen pitäisikään olla.


Jos kuitenkin kotisivujen ulkonäkö tarvitsee päivitystä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä vaikkapa nettisivugraafikkoon, joka osaa tarvittaessa toteuttaa sivuston visuaalisen ilmeen brändin mukaiseksi.


Lue myös: Wordpress-trendit vuonna 2022


Kotisivujen päivitys nykyaikaiseksi


Edelleenkin monen yrityksen kotisivut ovat jääneet tyylillisesti pahasti jälkeen, lähes kivikautiseen muotoon. Tällöin kannattaa vakavasti harkita koko sivuston täydellistä muodonmuutosta, eli päivittää kotisivut täysin uuteen uskoon. Vanhat kotisivut eivät pelkästään menetä asiakkaassa uskottavuutta, vaan ne ovat myös useimmissa tapauksissa käytettävyydeltään hitaat ja vaikeat. Puhumattakaan mobiilikäyttäjistä, joita nykypäivänä on jopa 90% nettikäyttäjistä.


Maailman suosituin kotisivualusta WordPress sisältää useita valmiita teemoja, joiden varaan koko sivusto rakennetaan. Jotkut teemat kyllä saattavat vanheta ajan myötä, eikä niihin saa enää päivityksiä, mikä taas hidastaa sivuston latautumista ja toimivuutta. Ikävimmässä tapauksessa vanhentunut teema voi olla myös aikamoinen tietoturvariski.


Yrityksen uusien kotisivujen suunnittelu ja toteutus lähtee siitä, mitä niillä halutaan saavuttaa. Tavoitteena voi olla esimerkiksi liidien kerääminen, verkkokurssien tai tuotteiden myyminen, ajanvarausten buukkaaminen tai ihan vaan yhteystietojen ja referenssien jakaminen asiakkaille. Sivustoa toteutettaessa on tärkeää kuitenkin ottaa huomioon mm. asiakaskokemus, hakukonenäkyvyys, responsiivisuus ja kohderyhmää palveleva sisältö, oli sitten kotisivujen keskeinen päämäärä toimia myyntikanavana, tai käyntikorttina.


Panosta mobiilikäyttäjiin


Sivustouudistusta tehtäessä kannattaa ennen kaikkea panostaa mobiiliystävällisyyteen. Verkkovierailujen määrä mobiililaitteilla on kasvanut 2010-luvun alusta vuosikymmenen loppuun räjähdysmäisesti ja nykyään reilusti yli puolet liikenteestä tulee mobiililla. Joillain sivustoilla jopa 90% kävijöistä selaa sivustoa puhelimellaan.


Toteuta kotisivut siis aina mobiilikäyttäjät mielessä. Jos sivut eivät toimi kunnolla puhelimilla tai tableteilla, päätyy sivustolla vieraileva suurella todennäköisyydellä kilpailijalle. Mobiiliystävällisyyden lisäksi kannattaa sivustolle lisätä myös esimerkiksi soittopainike tai chatbot, jolloin potentiaalinen asiakas saa yhteyden sinuun helposti.


Ylläpidä kotisivujasi


Ja lopuksi tärkein; muista päivittää kotisivuja säännöllisesti. Sivusto on jatkuva projekti ja kehitysalusta, jota ei saa jättää unholaan. Pidä asiakkaat aina mielessäsi ja tiedota heitä ajankohtaisista asioista. Päivitä blogia ja lisää kuvia ja tietoa vaikka erilaisista asiakaskokemuksista. Poista vanhaa tietoa, joka ei ole enää relevanttia ja kohderyhmää palvelevaa. Kotisivujen tiuhalla päivittämisellä on myönteisiä vaikutuksia hakukonenäkyvyyteen ja yrityksen brändin rakentamiseen. Älä vaivu unohduksiin, vaan ole aktiivinen.


Mikäli kotisivujen uudelleensuunnittelu tai niiden päivittäminen tulee yritykselläsi ajankohtaiseksi, suosittelemme olemaan yhteydessä ammattilaiseen! Autamme niin ulkoasun, kuin sisällönkin kanssa.


Kartoitamme tilanteen ja tarpeet aina maksutta.


-Ilari



102 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page